Visuele beoordeling

De moderne mens is visueel ingesteld en wordt dus ook in grote mate beinvloed door merken, labels en verpakkingen. Dat dit zo is is in diverse smaakondezoeken bewezen, de uitslag van de test was totaal verschillend nadat het merk van het produkt werd vermeld. Omdat we het niet gewend zijn onstaat er lichte paniek als we wijn voor de eerste keer moeten beoordelen zonder de fles te zien. Concentratie is uiterst belangrijk: kleur, geur en smaak is nu ons enige houvast. Als de smaak beïnvloedende factoren tot een minimum zijn beperkt kunnen we beginnen met de beoordeling van de wijn. Het is het beste dat iemand die niet aan de beoordeling meedoet de wijn inschenkt in gelijke hoeveelheden en dezelfde glazen. (alles over het wijnglas)

Houd je glas aan de steel rechtop en kijk van boven in het glas. Beoordeel de helderheid en de aanwezigheid van eventuele andere factoren zoals koolzuurbelletjes bezinksel etc. Draai je glas nu iets horizontaal boven een witte ondergrond bijvoorbeeld een tafellaken of een vel wit papier en kijk daarbij naar het oppervlak voor de kleur intensiteit. Intens robijnrood bij een jonge wijn en steenrood bij oudere wijnen. De buitenrand geeft daarbij ook een indicatie; smal en waterig bij jonge wijnen en nadrukkelijker en iets gekleurder bij oudere wijnen. Laat je echter door de kleur nog niet van je stuk brengen. Houd je glas nu weer rechtop en ruik nu eerst eens aan de wijn voordat je verder gaat.

Wals de wijn even rustig in het glas. Kijk nu naar de "benen" in het glas ook wel tranen geheten. Hoe langzamer zij zich gedragen hoe meer viscositeit (stroperigheid) de wijn bevat in de vorm van glyserol. Glyserol is een alcoholsoort met een zoete smaak en geeft viscositeit aan de wijn. Het sneller verdwijnen geeft aan dat de wijn minder of geen glyserol heeft en er in verhouding meer andere alcoholen (ethanol, Pentanol, butanol, propanol) aanwezig zijn.

 

WIJN KLEUREN OVERZICHT:

Overzicht:

Doe:
  • Glas verticaal, erboven kijken
  • Glas schuin, tegen witte achtergrond
  • Glas verticaal, op ooghoogte

 

Beoordeel:
  • Helderheid
  • Zuiverheid en diepte van de kleur
  • Aanwezigheid van CO2
  • Schakering in het “oog” en in de rand van de wijn; kleurnuances
  • Vloeibaarheid en viscositeit (tranen)

 

Nog even een theorie over het zogenaamde "tranen van de wijn":
Oppervlaktespanningsverschillen geven een natuurwetenschappelijke verklaring voor het verschijnsel. Die verschillen treden op naarmate alcohol verdampt uit de dunne wijnfilm langs de binnenkant van het glas. Alcohol verlaagt de oppervlaktespanning van water, dus wijn heeft een lagere oppervlaktespanning dan water. Als wijn aan de lucht wordt blootgesteld, verdampt de alcohol. Aan het vloeistofoppervlak gaat dat heel langzaam, maar in de dunne film die tijdens het walsen langs het glasoppervlak ontstaat, gaat dat veel sneller. De wijn wordt wateriger en de oppervlaktespanning stijgt. Dat trekt nieuwe, alcoholhoudende wijn langs het oppervlak van het glas omhoog. De omhooggetrokken wijn vormt een dikke rand vormt langs de bovenkant. Omdat het verdampingsproces ook daar plaatsvindt, wordt de oppervlaktespanning zo groot dat zich druppels vormen, die uiteindelijk zo zwaar worden dat ze terugglijden in de wijn. Omdat opnieuw wijn naar boven wordt getrokken, ontstaan weer nieuwe druppels. Dit gaat net zo lang door totdat zo veel alcohol is verdampt, dat de spanningsverschillen te klein worden om de cyclus in stand te houden.

 

Volgende: De neus 

Terug naar Wijn Proeven