De Neus

Bij de visuele beoordeling hebben we al even aan de wijn geroken waarbij we misschien de typische kenmerken van de gebruikte druiven kon waarnemen. Wals de wijn even in het glas en ruik voor een paar seconden lang in het glas. Je zult nu meer ruiken dan de eerste keer. Door het walsen komen de geurstoffen (esters) vrij uit het oppervlak van de wijn waardoor je neus ze beter op kan opnemen. Het is belangrijk dat er geen tocht is in de proefruimte.

De geur alleen zal nog niet alles zeggen over de wijn maar geeft al wel een indruk over de mogelijke complexiteit of eenvoud van de wijn. Sommige wijnen kunnen wat gesloten zijn en hebben tijdens de proeverij wat meer tijd nodig om zich te presenteren, andere wijnen hebben een zo overweldigend bouquet dat je ze al waar kunt nemen tijdens het inschenken. Je kunt op verschillen de manieren aan je glas ruiken. Met je neus in het glas of net aan de rand van het glas. Je zult zelf moeten ontdekken welke wijze voor jouw waarneming het beste resultaat geeft. Ook het ruiken aan een leeggedronken glas geeft soms aanvullende informatie.

Geuren een naam geven is voor de meeste mensen best moeilijk. Dat komt omdat onze hersenen niet gewend zijn om aroma's te benoemen (denk aan de visuele instelling van de moderne mens). Maar alles is gelukkig te leren, vanaf nu dus overal aan ruiken! Het fruit bij de supermarkt eerst even aandachtig besnuffelen voordat je het in de winkelwagen legt, maar ook alles voordat het de mond ingaat met de ogen dicht beruiken en de naam er bewust aan koppelen. Deze hele nieuwe geuren beleving is al een leuke bijkomstigheid voor de beginnende vinoloog. Een tip voor als je het nog niet gelezen hebt: "Het Parfum" van Patrick Süskind.

Klik hier voor een tabel van geuren om te helpen om die geur te benoemen.  Vaak ligt het op het puntje van je tong.

Lees hier meer over de onderwaardering van de neus en geuren.
 

Overzicht:
 

Doe:
  • Wijn in rust; ruik
  • Draaien en ruiken
  • Varieer positie van de neus
  • Als de wijn “stom” is of een licht gebrek vertoont: glas bedekken met de hand en heftig schudden; dan ruiken

 

Beoordeel:
  • Zijn er fouten? Kurkgeur, oude sokken, rubber, azijn, zwavel?
  • Fijnheid, aroma en boeket
  • Opeenvolging van geuren

 

 

Volgende: Smaak en mondgevoel

Terug naar Wijn Proeven